בשנים האחרונות, כל הנושא של תרבות ארגונית תופס מקום של כבוד בבסיסן של חברות רבות מכל תחומי התעשייה בארץ – ולגמרי בצדק. מנהלי משאבי האנוש והמנהלים האחראיים על החוויות והאושר בחברה, הם כבר מזמן על תקן שותפים אסטרטגיים, זאת מתוך הבנה שאם רוצים לגייס ולשמר כוח אדם איכותי לאורך זמן – הנחלת תרבות ארגונית חיובית היא מאסט.
אז מה זה בעצם תרבות ארגונית, למה היא כל כך קריטית להצלחת הארגון, באיזה אופן היא משפיעה על העובדים ואיך מתנות נכנסות לתמונה? (כן, זה לגמרי קשור לאושר).קחו 5 דקות לקרוא – מבטיחים לעשות לכם סדר.
מהי תרבות ארגונית ולמה היא חשובה?
המונח 'תרבות ארגונית', שהוטבע מעבר לים עוד בפיפטיז, הוא הרבה (הרבה) יותר מצמד Buzzwords שנזרקות לאוויר בעוד ישיבה במשרד.תרבות ארגונית היא למעשה ה-DNA של הארגון, והיא כוללת את היסודות הערכיים, האמונות, המטרות, החזון, הנורמות וקודי ההתנהגות המקובלים בו.
יש לה השפעה מכרעת על שביעות רצון העובדים – מהאופן שבו הם מרגישים כשהם מגיעים למקום העבודה בבוקר, דרך ההתנהלות היום-יומית אל מול שאר העובדים והלקוחות, ועד לרמת הביצועים והתפוקה. כל אלו עומדים בקורלציה עם אופי התרבות הארגונית; כשהיא חיובית – ההשפעה על העובדים תהיה חיובית בהתאם, וכשהיא רעילה – טוב, כבר הבנתם לבד לאן זה הולך. זו הסיבה שלכל ארגון מומלץ לשאוף לפתח תרבות ארגונית קונסיסטנטית שתומכת בצמיחה עסקית דרך חווית עבודה חיובית והתפתחות אישית ומקצועית.
איך תרבות ארגונית משפיעה על ביצועי העובדים?
כדי לצלול פנימה ולהבין יותר, נערכו ברחבי העולם לא מעט מחקרים שבחנו את חשיבותה של התרבות הארגונית והשפעותיה. המסקנה: ברורה וחד-משמעית; מבחינה סטטיסטית, נמצא שהתרבות הארגונית בחברה אכן משפיעה על ביצועי העובדים. כאשר היא חיובית, היא הופכת את העובדים למאושרים יותר. האושר הזה מגלם בתוכו פוטנציאל להפוך את הארגון למשגשג הרבה יותר. מכירים את האמרה "Happy spouse, happy house"? אז כזה 🤗
חברה שבה התרבות הארגונית מוצלחת היא כזו המכירה בחשיבות רווחת העובדים, ובוחרת לקדם אותה כחלק מהאסטרטגיה שלה. כאן גם נכנס כל עולם האושר הארגוני – הסיפוק שעובדים מקבלים מהעשייה היום-יומית שלהם, מהחברים לעבודה, ממקום העבודה עצמו, ממילה טובה מהבוס הישיר, מתחושות של הגשמה עצמית וגם מהערך המוסף שהם מקבלים (ידע מקצועי, התפתחות אישית, קידום וכיו"ב). כמובן ששמירה על עקביות בכל מה שנוגע לחזון החברה, הערכים והמטרות שלה, היא קריטית בהקשר זה.
חברה שמעוניינת להשפיע לטובה על ביצועי העובדים, צריכה קודם כל לבחון את התרבות הארגונית שלה, לזהות מהם האזורים החלשים בה, ולקחת על עצמה לדייק ולשפר במידת הצורך. לפעמים כל מה שצריך זה פשוט לערב את העובדים יותר, לעודד אותם לשתף במחשבות ובתחושות ולאפשר להם להעלות הצעות לייעול.
המרכיבים המרכזיים של תרבות ארגונית מצליחה
אז בואו נדבר תכלס – מה הופך תרבות ארגונית למצליחה? אלו 4 המרכיבים הבסיסיים שמומלץ לכל ארגון ליישם:
המרכיב הראשון זה Well being - שמירה על ה-well being של העובדים היא חלק אינטגרלי ביצירת סביבת עבודה מאושרת ופרודקטיבית. איך עושים את זה? קודם כל, סביבת עבודה נעימה שעונה על כל הצרכים (ברמה האנושית, הטכנית והארגונית) היא א'-ב'. בנוסף, האפשרות של העובדים לשמור על איזון בין הקריירה לבית – גמישות בשעות העבודה ובלקיחת ימי חופש, למשל – יכולה לעשות את כל ההבדל.
במידה ותקציב הרווחה מאפשר את זה, ניתן גם לשלב פעילויות קבועות לקידום הבריאות הפיזית והנפשית של העובדים: שיעורי ספורט וחדר כושר, הרצאות וליווי של מומחים לאורח חיים בריא, בדיקות רפואיות שנתיות, סבסוד טיפול פסיכולוגי, הקצאת מרחב ייעודי לרגיעה, הזמנת טיפולים אלטרנטיביים ומסאז'ים, וכמובן – שליחת מתנה רלוונטית לעולמות ה-wellness שתשמח אותם.
תקשורת - הקפדה של המנהלים על תקשורת שקופה ותדירה בכל הנוגע לערכי וחזון הארגון, שיתוף בהצלחות (ולא פחות חשוב מכך – גם בכשלונות), ועידוד דיאלוג עם העובדים בכל הדרגים. השיח הפתוח הזה מאפשר להרגיש מהו הלך הרוח בארגון ולזהות נקודות לשימור ולשיפור.שיחת משוב תקופתית, לדוגמה, היא פלטפורמה נפלאה שגם מאפשרת לעובד לפרוק ולהתבטא, וגם נותנת לדרג הניהולי הזדמנות לקבל פידבק מהשטח ולהשתפר בפן של חדשנות ארגונית.
שוויון זכויות - מתן הזדמנויות לצמיחה והתפתחות, גישה למשאבים, הטבות – אלו רק חלק מהדברים שיש לדאוג שכלל העובדים יקבלו באופן גורף.אֵיפָה וְאֵיפָה לא משתלבת משהו עם תרבות ארגונית חיובית, כנ"ל לגבי יחס מועדף ופרוטקציות על שלל צורותיהן. נהפוך הוא – גיוון הוא הכרחי, ואם מתמקדים בהזדמנויות שהוא מייצר, מבינים שאפשר רק להרוויח ממנו. כלל העובדים צריכים לתת מקום לדיעות שונות והבדלים בהשקפות העולם, ולנהל שיח מכבד לצד כל אלו.
כבוד והערכה - איך שרה ארית'ה? R-e-s-p-e-c-t. הגינות, פרגון ושמירה על כבוד עומדים בבסיסן של מערכות יחסים בריאות, וכן – גם של כל תרבות ארגונית מוצלחת. כל עובד באשר הוא, לא משנה באיזה דרג או מחלקה, רוצה להרגיש שהוא זוכה ליחס חם ומפרגן, גם מהחברים לעבודה וגם מהממונים עליו.בהקשר זה, חשוב שהמנהלים יקפידו לשבח את העובדים, להגיד מילה טובה על תרומתם לארגון ולהביע את הערכתם (שליחת BUYME עם הקדשה אישית, נגיד, זו דרך מעולה ;)
מתנות לעובדים: איך מתנות יכולות לתרום לתרבות ארגונית חיובית
נכון, תקציבי הרווחה משתנים מארגון לארגון, וישנן לא מעט דרכים יצירתיות לתת לעובדים חוויה נהדרת גם בלי תקציב רווחה גדול – אבל (ויש אבל גדול) למתנות יש כוח – וזה מוכח! מחקרים מצאו שלמתנות יש אפקט אדיר על תחושת ההערכה אצל העובדים (שהיא, כאמור, אחת מהרכיבים הבסיסיים בתרבות ארגונית מצליחה. כבוד והערכה, זוכרים?).
מעבר לעובדה שתמיד (אבל תמיד) כיף לקבל מתנות, העובדים לא רק נהנים ומתפנקים, אלא זוכים לגושפנקא מהממונים עליהם בארגון לכך שהם לא נלקחים כמובנים מאליהם. הידיעה הזו, שרואים אותם ומעריכים את תרומתם, מובילה לתחושת חיבור ומחוייבות גדולה יותר למקום העבודה, להידוק מערכות היחסים עם הקולגות והמנהלים, ויותר מהכל – היא נותנת אנרגיה ורצון להמשיך בכל הכוח. זה עושה טוב – גם להם, גם ללקוחות וגם לארגון עצמו. עד כמה טוב? סתם כדי לסבר את האוזן, אנחנו מדברים על עליה של 202% בתפוקה של עובדים שמרגישים מאושרים במקום העבודה, ו-70% יותר פרודקטיביות. Not too shabby, הא?
ארגונים וחברות בארץ החלו עם מסורת מתן המתנות והבונוסים לעובדים עוד בשנות השמונים. בעוד שאז זה נהוג היה בעיקר סביב אירועים מיוחדים וחגים, בשנים האחרונות, הטבות, תמריצים ופינוקים לעובדים הפכו לחלק בלתי נפרד מהשגרה (בטח כשכל כך פשוט ומהיר לשמח אותם עם BUYME 🎁). והיי, זה לא שחסר מה לציין! ימי הולדת, ותק בארגון, חתונה או יום נישואין, לידה, קידום, חגים ומועדים, יום ההמבורגר הבינלאומי.נו, הבנתם את הראש.
איך בונים תרבות ארגונית של חדשנות ויצירתיות?
בעידן של ימינו, כשהכל משתנה נון סטופ ובקצב מהיר, יצירתיות וחדשנות הן בגדר אוויר לנשימה עבור ארגונים שרוצים להחזיק מעמד ואף לצמוח. תרבות ארגונית בריאה ונכונה מהווה חלק בלתי נפרד מזה.
באיזה אופן? סטרס, מעבר להיותו מאד לא בריא, מדכא יצירתיות. לאושר יש בדיוק את האפקט ההפוך – הוא ממנף אותה. ככל שהתרבות הארגונית תוביל לתחושת אושר אצל העובדים, רמות הסטרס שהם חשים יצטמצמו. פחות סטרס –מוטיבציה רבה יותר לחדש, לשמור על יצירתיות וראש פתוח ולהגיע להישגים.
מעבר לכך, כשחשיבה מחוץ לקופסה היא חלק מ-DNA של ארגון, העובדים לא רק יודעים שיש להם את האפשרות לחקור, לבחון רעיונות חדשים ולהציע פתרונות יצירתיים שאולי לא חשבו עליהם לפני, אלא מרגישים שמעודדים אותם לעשות זאת. התמיכה הזו נותנת מרחב להתפתח מחשבתית, וגם הופכת את העשייה היום-יומית להרבה יותר מעניינת.
מדידת ההשפעה של תרבות ארגונית על רווחיות הארגון
טוב, הגיע הזמן שנדבר קצת מספרים!
שון אקור, חוקר ומחבר "יתרון האושר" (רב-מכר שעוסק כולו במודל האושר הארגוני), בדק ומצא שאותן החברות ששמות את התרבות הארגונית ואושר העובדים בראש מעיינן, יכולות להביא לגידול של לא פחות מ-37% (!) במכירות ושל כ-31% ביעילות הצוות. לא רק שמדובר בפוטנציאל רווח סופר-משמעותי לארגון, הוא גם נהנה מעובדים שמחים שמבצעים את תפקידם בכיף. תגידו אתם – יש יותר win-win מזה?
לפי נתון נוסף שמצא מכון iOpener, עובדים המבסוטים על היחס שהם מקבלים במקום העבודה, חשים אנרגטיים יותר בכ-65% מאלו שלא, פרודקטיביים פי שניים, ויש סבירות גבוהה יותר שיישארו במקום העבודה לאורך זמן.
מחויבות של כל עובד ועובד מושפעת באופן ישיר ממידת האושר שמקום העבודה מסב לו, והאופן בו המעסיקים מתייחסים לעובדים הוא פקטור קריטי ביותר. עד כמה בדיוק? בואו נגיד את זה ככה: כ-75% מעובדים שנוטשים את מקום עבודתם עושים זאת בגלל שהם לא מרוצים מהיחס שלו הם זוכים. במילים אחרות – תרבות ארגונית רעילה לעובד היא כמו קריפטונייט לסופרמן. לא משנה עד כמה המחוייבות לתפקיד גדולה או שהתחושה כלפי מקום העבודה פוזיטיבית, תרבות ארגונית שמעודדת אושר היא לגמרי הבסיס לשביעות רצון העובד, והוא מה שיביא אותו, בסופו של יום, לבחור להישאר לאורך שנים. אגב, השקעה בתרבות ארגונית בריאה משתלמת מאד כלכלית לטווח הרחוק – בטח בעולמות ההיי-טק, בהם עלות החלפת עובד עומדת על סדר גודל של 200% מהשכר השנתי הממוצע שלו. אין צורך לשפשף את העיניים, קראתם נכון – 200%!
בסופו של דבר, מדובר במשוואה פשוטה למדי: תרבות ארגונית חיובית = עובדים מאושרים = חברה מצליחה = אפשרות להעניק לעובדים עוד ועוד (ועוד), וחוזר חלילה. המעגל הזה, הכל כך פשוט לכאורה ובו בעת כל כך משמעותי, ממשיך להזין את עצמו פעם אחר פעם, וכולם מרוויחים 🤩